Rengöra smycken

Ju högre silverhalt ett silversmycke har, desto mer kommer det att mörkna med tiden. man skulle kunna tro att mörknande silver är ett dåligt tecken, men så är alltså inte fallet. Silvret reagerar nämligen på syre och svavelväte i luften och i material som det kommer i kontakt med. Svett innehåller svavel som påverkar smyckena, därför kan det vara bra att ta av sig smycken innan man idrottar. Parfym, smink, hårspray och andra produkter kan också påverka silversmycken och missfärga dem genom kemiska reaktioner som kan uppstå när silvret kommer i kontakt med dem. Silver och läder är en snygg kombination, men inget som är särskilt bra för silvret. Läder är nämligen behandlat med garvsyra som gör att silvret oxiderar, det blir alltså mörkare.

För att putsa upp sina smycken och få dom att se så där skinande nya ut igen så finns det husmorsknep man kan använda. Du måste alltså inte använda en massa starka kemikalier, utan vanligt bakpulver kan göra riktiga underverk.

rengör

För att göra rent dina smycken, täck botten på en balja eller skål med aluminiumfolie och strö över lite vanligt bakpulver. Lägg ner dina smycken och strö på mer bakpulver. Sen häller du över kokhett vatten och så fort vattnet svalnat kan du skölja av smyckena med vatten och putsa upp dem med en duk.

renglr smycken

Om smyckena dessutom är smutsiga, och inte bara har mörknat så kan du enkelt rengöra dem först med vanligt diskmedel. Använd gärna en mjuk tandborste för att komma åt ordentligt runt hela smycket och borsta försiktigt.

Det är också bra att tänka på hur man förvarar sina smycken eftersom man på så sätt kan undvika missfärgning i största möjliga mån. Smycken ska förvaras i torra och mörka utrymmen, ett bra tips är att låta smycken ligga i den tygpåse man oftast får med när man köper smycket. Läder är som nämnt inte bra för silver och du bör därför undvika att förvara smycken i smyckeskrin gjorda av just läder.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *