post

Tidernas mest omtalade ringar

I silversmide går en hel del tid åt till att smida ringar, då det är den kanske mest populära typ av smycke av dem alla. Ringar har historiskt sett alltid haft en enorm kulturell betydelse, inte bara i Sverige utan hos i princip varje kultur världen över. Ringar, eller cirklar, kan symbolisera så många olika saker och är anledningen till att smycket burits i världens alla hörn sedan urminnes tider. I många kulturer representerar ringar saker såsom lojalitet, status, kärlek eller makt.

Ringar återfinns inte bara i smyckesvärlden, utan är ett fenomen som dyker upp överallt i naturen, i matematik, geografi och så vidare. Det är kanske just därför ringar har blivit en så viktig del av vår kultur till och med i dagens samhälle. Men idag ska vi inte prata om Saturnus ringar eller Norra Polcirkeln, vi ska istället fokusera på ringar som får plats på fingret. Närmare bestämt ska vi se på några av världens mest kända ringar – både från verkligheten och underhållningens värld.

elizabeth taylor ring

Den största vigselringen i Hollywood

Det finns så många överdådiga vigselringar tillhörande Hollywoodkändisar att det inte riktigt går att räkna upp dem alla. Men av dessa otaliga ringar finns det en som stuckit ut lite mer än alla andra. Det är nämligen ringen som tillhörde Elizabeth Taylor, känd för sin roll som Cleopatra, som är ansedd som den största och dyraste vigselringen för sin tid. Ringen var prydd med en 33-karats diamant som var värderad till över 11 miljoner dollar vid tidpunkten.

fantomen ring

Fantomens ringar

Fantomen, den vandrande vålnaden, skipar rättvisa runt hela världen med hjälp av sin snabbhet, extrema styrka och skarpa hjärna. Banditer och korrupta politiker fruktar hans namn och gör allt i sin makt för att stoppa honom. Men när skurkarnas underhuggare upptäcks medvetslösa med ett avtryck av en dödskalle på kinden, ja då vet de att spelet är över. Fantomen bär nämligen en ring föreställande en dödskalle på sin ena hand och en fredssymbol på den andra. Fantomen behöver knappast sina pistoler för att ställa kriminella inför rätta, när han boxar dem med knytnäven lämnas en tatuering kvar från ringen. Även om du själv inte har läst Fantomen-tidningar så har du garanterat sett hans ring. Den har blivit en välkänd kulturell symbol som blivit synonym med serietidningar.

the one ring frodo

En ring att sämja dem

Det finns knappast någon mer välkänd ring än Härskarringen, Den Enda Ringen. Smiden av Sauron i Mordors eldar skapades Ringen för att bedra mänskligheten och ge den onda trollkarlen Sauron makten att dominera Midgård. Nu lagom till jul brukar filmserien Sagan om Ringen av Peter Jackson rulla tätt på TV-kanalerna och de flesta av oss har sett detta episka mästerverk. I snart hundra år har historien om Bilbo, Frodo och Gandalf lockats läsare från flera generationer. Berättelsen om det stora kriget som orsakats av en enkel liten ring fascinerar människor från hela världen än idag och har gett upphov till hela fantasy-genren med orcer, alver och hober. Härskarringen är utan tvekan den mest välkända och omtalade ringen i vår historia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *