Hudvänliga smycken

blomdahls

Nickelallergi

Nickel är något som används i smycken för att få till en hårdare och mer glansig yta. Nickel kan också motverka att smycket svartnar vilket förstås också är en positiv egenskap om man tänker smyckesmässigt. Tyvärr tåler inte alla nickel utan de kan få röda prickar liknande acne som kliar och stör för personen.

Det man kan tycka är märkligt med nickelallergi är att det oftast drabbar dem som ofta bär smycken som klockor, armband, halsband, örhängen med nickel i dem.  Det som händer när man får en allergisk reaktion mot nickel är nämligen att nickelatomerna reagerar med molekylerna på hudcellernas yta. När detta händer förändras molekylerna en aning vilket leder till att kroppen inte känner igen sina egna celler och försöker bryta ner dem. Det är då kliande sårskorpor bildas.

Tyvärr kan man inte bota nickelallergi men det finns som tur är många nickelfria alternativ för den som gillar smycken.

Hudvänliga smycken

Eftersom många blir nickelallergiker så har en stor del av smyckestillverkare gått över helt  till nickelfria smycken. Det finns märken som till exempel Blomdahl som är vanligt förekommande när man ska ta hål i öronen eller pierca sig i ansiktet. De har blivit väldigt populära just för deras vackra nickelfria smycken. Hudvänliga smycken är att föredra både till barn och vuxna eftersom nickelallergi inte försvinner när man väl har fått det. Blomdahs smycken är av plast eller titan och det är bara den yttersta delen av smycket, den som inte rör huden som har en smyckessten. All tillverkning sker i Sverige vilket gör att Blomdahl lätt kan kontrollera hela framställningsprocessen för att kunna garantera hudsnälla smycken.

Att tänka på

Även om man köper hudvänliga smycken är det bra att undvika att bära smycken vid duschning. Försök även att undvika smink och hårvårdsprodukter på dina smycke. Rengör dina smycken regelbundet med tvål och vatten för att behålla dess lyster. Det hjälper även mot att ärhängens lås i plast sitter bättre.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *